logó

MicroEnergia Kft.
Megújuló energia új szemszögből

2021.március 1.

Változás az Elosztói szabályzatban

Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE (háztartási méretű kiserőmű) esetén a fázisasszimetria maximum 2,5 kVA lehet.

A HKMER rendszerre mindez nem vonatkozik, mert nem termel a hálózatra!

2021. január 27. 14:24

Éljen a legújabb, 50%-os vissza nem térítendő állami támogatás lehetőségével, amit akár a HKMER, akár a MicroVER rendszerünk kiépítésére is fordíthat. A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása legfeljebb 3 millió forint összegig fedezi otthona bővítését, felújítását, és a napelemes rendszer kiépítésének költségeit.

A támogatás igénybevételének három fő feltétele van:

• Legalább egy 25 év alatti gyermek
• Minimum 1 év társadalombiztosítási jogviszony
Köztartozásmentesség

Kezdje el megtervezni még ma álomotthonát, hiszen a 2021. január 1-től induló felújításokat már maximum 50%-ban az állam állja! Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben, hogy egyeztessük az Ön igényeit és az Önnek legmegfelelőbb megoldást kínálhassuk.

Napelemes rendszerre is igényelhető az otthonfelújítási támogatás!

Egyebek mellett napelemes rendszer kiépítésére is igényelhető lesz a január 1-jétől használt lakásokra elérhető új otthonfelújítási támogatás – derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentéséből.

Az otthonfelújítási támogatási program minden részlete egyelőre nem ismert, azt azonban a bejelentésből már lehet tudni, hogy a támogatást 2021. január elseje után elkezdett munkálatokra igényelhetik azon háztartások, ahol legalább egy maximum 25 éves gyerek is él. A támogatás a beruházás felére, legfeljebb 3 millió forintig vehető igénybe, a munkadíjra és az anyagköltségekre legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható azok 50 százaléka erejéig különféle felújítási és bővítési munkák esetében.

A támogatást energetikai, energiahatékonyságot javító korszerűsítésekre is, így például fűtési rendszer cseréjére, új kazán vagy bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, nyílászárók cseréjére, de akár napelemes rendszer kiépítésére is kérhető. A hazai napenergia szektorban kedvezően fogadták a bejelentést, és úgy látják, a támogatás iránt hatalmas érdeklődésre lehet számítani a lakosság részéről.

Az otthonfelújítási program legfontosabb tudnivalói:

• a meglévő saját tulajdonú otthonra vehető fel
• feltétele legalább egy, legfeljebb 25 éves gyermek (a 12. hetétől a magzat is számít)
• a támogatás a beruházás felére, maximum 3 millió forintig veheti igénybe
• nem muszáj 3 millió forintra igénybe venni, kisebb összeg is igényelhető
• ugyanarra az ingatlanra, ugyanaz a család csak egyszer veheti igénybe a lehetőséget
• házaspárok, élettársak és egyedülállók is igényelhetik a támogatást
• a megváltozott képességűek, GYOD-ra jogosult gyermekek esetében a 25 éves életkorral nem kell számolni
• az egyszülős családok is igénybe vehetik a nevelt gyermekek számától függetlenül
• a gyermekeket külön-külön nevelő elvált szülők a támogatáson is osztozhatnak, ha a két szülő közül csak az egyik neveli a gyermeket, akkor ő a jogosult
• a támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe, ha eladják a házat, lakást, nem kell visszafizetniük a támogatás összegét, de többször nem élhetnek a lehetőséggel
• az ingatlan új tulajdonosa igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette

További feltételek az igényléshez:

• legalább 1 éves folyamatos tb-jogviszony, amiben maximum 30 nap megszakítás lehet (a felsőoktatási jogviszony is számít, az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék is figyelembe vehető, és a nyugdíj mellett végzett munka is beszámítható)
• köztartozásmentesnek kell lennie az igénylőnek

Hogyan kell igényelni a támogatást:

• 2021 január 1-jét követően lehet élni vele
• gyűjteni kell a számlákat: anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordíthatják az összeget
• a számlákat az államkincstárhoz kell benyújtani és utólag kapják vissza a családok a pénzt, maximum 3 millió forintot
• elektronikusan intézhető a folyamat, az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően 60 napon belül kell az államkincstárhoz beküldeni, amelynek 30 napja van az elbírálásra, majd további 5 napon belül kiutalják a pénzt
• a kormányhivatalok 6 hónapon belül ellenőrzik, hogy a felújítás valóban megvalósult

Napelemes rendszer kiépítésére is fordítható!

Forrás: www.portfolio.hu

Az Európai Unió 2030-ra és 2050-re kitűzött klímavédelmi célkitűzéseinek megfelelően radikálisan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást,

amelyet elsősorban a nukleáris és megújuló energiára építve, az energetikai rendszerek jelentős fejlesztésén keresztül szükséges elérni.

Cél az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, az ország energiafüggetlenségének és az európai szinten egyik legalacsonyabb rezsiszint fenntartásának garantálása - derül ki a minisztérium közleményéből.

Forrás: ITM

2020. október. 09. 21:02 GAZDASÁG

Változik az elszámolás, a jövőben az is fizethet villanyszámlát, akinek (hálózatra termelő) napelem van a háztetőjén

A szaldóelszámolást bruttóelszámolás váltja, ami a kilowattok helyett a forintokat számolja. Ha az ITM alacsonyabban szabja meg a megtermelt áram átvételi árát, mint amennyi az aktuális áramár, akkor hiába a napelem, fizetni kell a villanyszámlát.

Megszűnik 2023 végén a lakossági napelemes rendszerek szaldóelszámolása, helyette a bruttó elszámolás jön – írja a G7.hu. Jelenleg a háztetőkre szerelt napelemek többsége úgy kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hogy a háztartás fogyasztását és termelését egy oda-vissza forgó villanyóra méri. Így ha a háztartás legalább annyi áramot termel, mint amennyit fogyaszt, akkor nem kell villanyszámlát fizetnie.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztériumra hivatkozva írja a gazdasági lap, hogy az új rendszerben viszont már a hálózatból vételezett energia árát vetik majd össze a visszatáplált energia átvételi árával.

A fogyasztást az éppen aktuális áramárral számolják ki, a termelés átvételi árát viszont a későbbiekben szabják majd meg. Ha ez alacsonyabb lesz, mint az áram ára, akkor nem elég, ha ugyanannyi áramot táplál vissza a rendszerbe egy napelemes háztartás, mint amennyit fogyaszt, a végén így is fizetnie kell majd villanyszámlát. Ha pedig egy háztartás úgy tekint a napelemes rendszerére, mint beruházásra, akkor ezután lényegében lehetetlenné válik a megtérülés kiszámítása.

Forrás

Portfolio 2020. október 09. 14:02

A vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg.

A szaldóelszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Az új rendszerben a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, az lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.

A HKMER rendszerre mindez nem vonatkozik, mert nem termel a hálózatra!