logó

MicroEnergia Kft.
Megújuló energia új szemszögből

ZÖLD SZÉLENERGIA

Modern szélturbinák

Az ECOROTE szélturbinák előnyei

• Működése független a széliránytól
• Hálózattal párhuzamosan és szigetüzemben is működhet
• Egyszerű telepíteni szállodáknál, üzleteknél, társasházaknál, gyártócsarnokoknál és még sok más épületnél
• Magas minőségi színvonalú anyagok alkotják
• Precíziós gyártású
• Nem ártalmas a környezetre
• Ellenáll extrém időjárási viszonyoknak
• Ellenáll az erős szélnek
• Csendes üzemű
• Esztétikus megjelenésű
• Alacsony indulási sebességű 1,2 – 2 m/s
• Az egyszerű mechanikai konstrukció meghibásodás nélküli működést eredményez
• Igen erős
• Karbantartás mentes a működése
• Megengedett működési hőmérséklet tartománya -40°C - +70°C
• Tartós – súrlódó alkatrészektől mentes
• Felújítási igénye nincs

A szélturbina szerkezeti konstrukciójának előnyei

A szélturbina lehetővé teszi a szélenergia 71%-ának villamosenergiává való alakítását. A szélturbinát felépítő alkatrészek 98%-a hazai forrásból származik. A generátor tárcsa, amely a szél kinetikus energiáját villamosenergiává alakítja, súrlódásmentes elemekből lett kifejlesztve, amely ezáltal karbantartás mentes. A szélturbina lapátjait, az extrudált alumínium varrat nélküli profiljának köszönhetően, hőhatás okozta hőtágulásnak való ellenállás jellemzi. Ráadásul a lapátokat fehér, napfényt visszatükröző, C5+M védőosztályba sorolt festék borítja. Az acél elemek galvanizáltak, az alumínium elemek anódosan védettek, ezzel biztosítva van a hatásos korrózió védelem.

ECOROTE 300 ECOROTE 1000 ECOROTE 1500 ECOROTE 2800 ECOROTE 9800
Szélturbina teljesítmény 300 W 1 000 W 1 500 W 2 800 W 9 800 W
Lapátkör átmérő 1 m 1 m 2,2 m 2,2 m 4,3 m
Lapátmagasság 1,2 m 2,17 m 1,5 m 3 m 5,6 m
Indulási sebesség 2 m/s 2 m/s 1,5 m/s 1,25 m/s 1,2 m/s
Névleges sebesség 10 m/s 12 m/s
Bekapcsolási szélsebesség 3 m/s
Teljes tömeg 48 kg 52 kg 155 kg 175 kg 550 kg
Lapátok és karok Ellenálló alumínium szerkezet, extrém viszonyokra tesztelve
Fék Elektromágneses Elektromágneses és elektromechanikus
Működési rendszer Sziget / Hibrid Hálózati / Sziget / Hibrid
Vezérlés Mikroprocesszor
Inverter kiadott feszültsége 24/48/96 V DC 1 x 230 V AC / 3 x 230 V AC 50 Hz
Fázisszám 1 1 vagy 3 3
Generátor kilépő feszültség AC
Zajszint az EN-61400-11 szabv. szerint 46 dB 8 m/s szélsebességnél 60 m-re mérve
Üzemelési hőmérséklet -40°C-tól +70°C-ig
korrózió védelem Anódos, galvanizált, porfesték bevonat C5+M
Tartószerkezet típusok beton oszlop, fém oszlop, rácsos tartó sík tetőre
Tartószerkezet magasság 2 m-től 25 m-ig
Szabványoknak való megfelelőség CE, IEC, EN-61400-2, EN-61400-11

A szélturbina használati üzemmódjai

1. Hálózatra tápláló üzem / hálózatra tápláló napelemmel kiegészített üzem

Ez adott lehetőség, ha az épület a közcélú hálózathoz csatlakozik. Ez az egyik legegyszerűbb rendszer, amikor bármilyen teljesítményű szélturbina egy hálózati inverterrel (1 x 230 V AC, vagy 3 x 230 V AC feszültségen), hálózatvédelemmel, oda-vissza fogyasztásmérővel és szélturbina fékkel kapcsolódik a hálózathoz. A rendszer kiegészülhet hálózatra tápláló napelemekkel is. Lehetőség van aggregátornak a rendszerhez való illesztésére is, ha hálózatkimaradás esetén is biztosítani kívánjuk saját ellátásunkat. A hálózatra tápláló üzem lehetőséget ad a saját termelés pillanatnyi felhasználására és a többlet hálózatba való táplálására a megfelelő hálózatcsatlakozási engedélyek birtokában. A rendszer hátránya, hogy hálózatkimaradás esetén (pl. vihar miatt) nem működik, szünetel a saját ellátás is, kivéve, ha van aggregátorunk erre az esetre, de az már nem megújuló energiáról történő ellátás lesz.

2. Szigetüzem / napelemmel kiegészített szigetüzem

Tökéletes megoldás azon épületek számára, amelyek nem kapcsolódnak a közcélú hálózathoz, mint pl. turistaházak, tanyák, hálózattól független rezidenciák. Ez a rendszer felépítésében hasonló a hálózatra tápláló rendszerhez, de az egyes rendszerelemek eltérőek. Így mindenképp szükséges hozzá akkumulátor, másfajta (szigetüzemi) inverter és nem kell hozzá oda-vissza fogyasztásmérő, valamint hálózatcsatlakozási engedély. Szigetüzemű napelemekkel kiegészíthető. A rendszer hátránya, hogy a felesleges energiát csak akkumulátorban és villanybojlerben tudja tárolni, viszont aggregátorral kiegészítve sosem lesz áramszünet. A MicroEnergia Kft. MicroVer rendszerének tartozékaként használva, optimalizálni lehet az akkumulátor és aggregátor használatot.

3. Vegyes (hálózatra tápláló/sziget) üzem (HKMER-Hibrid)

A vegyes rendszer lehetőséget ad a hálózatra tápláló üzem és a szigetüzem előnyeinek ötvözésére. A vegyes rendszer megoldja a hálózatkimaradás miatti ellátásszünet problémáját, mivel akkumulátorral rendelkezik, ami lehetőséget ad arra, hogy a szélturbina, vagy az azt kiegészítő a napelem is a fölös energiáját abban eltárolja, ami az áramszünet idejére az akkumulátor kapacitásának mértékéig biztosítja az ellátást. Ahol tartósabb áramszünetek is előfordulhatnak, ott aggregátorral kiegészítve a rendszert teljes ellátás biztonságot kapunk. További fölös energia vízmelegítésre fordítódik.

Ha a szél-, vagy napenergia nem elég a fogyasztók ellátására, akkor a hiányzó részt a hálózatból pótolja. Amikor az akkumulátorok teljesen feltöltött állapotban vannak és még van fölös energia a szélturbinából, vagy napelemekből az épület ellátásán felül, akkor az kiadható a hálózatra. Így működik a MicroEnergia Kft. HKMER-Hibrid rendszere. Hálózatra való visszatáplálás nélküli, egyszerűbb rendszer a HKMER. Ez a vegyes rendszer, vagy HKMER-Hibrid rendszer, ugyanúgy, mint a HKMER, lényegében a megújuló energia rendelkezésre állásának mértékéig csökkenti az épület hálózatból vásárolt villamosenergia szükségletét nagyobb ellátásbiztonsággal, mint a csak hálózatra tápláló rendszer.

Jelmagyarázat: 1. ECOROTE szélturbina 2. Inverter / vezérlés 3. Akkumulátorok 4. 230 V-os fogyasztó 5. Vízmelegítő (bojler, vagy villamos kazán) 6. Napelemek (napelemmel kiegészített rendszerben) 7.Aggregátor (opcionálisan) 8. Hálózati főkapcsoló és fogyasztásmérő 9. Közcélú hálózat

Szélturbina rögzítési módok

A szélturbina rendszerelemei

• ECOROTE szélturbina

• Fékező ellenállás

• Morningstar TriStar MPPT töltésvezérlő

• TWERD védelmi rendszer a töltésvezérlőhöz / inverterhez

• Kapcsolótábla a csatlakozásokhoz

A szélturbina gyártója és rendszerelemeinek forgalmazója: HIPAR SP. z o. o. POLAND

Magyarországi értékesítője: MicroEnergia Kft.